Tři způsoby, jak si vychutnat kafíčko a siestu bez vlastního kávovaru
Káva po ránu se dá považovat snad za český rituál, v mnoha případech dokonce černá. Každá země má trochu jiný styl, například ve švédsku se tomuto rituálu říká Fika a je tak posvátný, že se pomalu zastaví čas, ve Vietnamu je káva tak žádaná a implementovaná do tamní kultury, že některé kavárny otevírají dlouho před východem slunce. Samozřejmostí je také itálie, kde vznikla celá řada způsobů přípravy káv na které italové nedají dopustit.
Podívejme se na to, jak je možné přinést kávovou kulturu do vlastní domácnosti a s lahodným šálkem různě připravené kávy si užívat vlastní siestu, třeba za doprovodu 22casino login rozhraní plného odpočinkových her. Toto jsou nejoblíbenější způsoby přípravy káv, které zároveň nejsou běžnému uživateli nedostupné.
Dripper přímo na hrníček
Základem používání tzv. dripperů jsou papírové filtry, přes které se káva z namletých kávových zrn filtruje a poskytuje tak kávu plnou lahodného aroma, které není ničím naručené a při namletí vlastních zrn (například ručním mlýnkem) dokonale provoní celý byt dokonalou vůní kávy. Papírové filtry známe již od roku 1908, v německu je vyvinula Melitta Bentz, tato žena v domácnosti zásadně změnila způsob přípravy kávy.
Dnes je možné si pořídit drippery, které pasují dokonale na hrníček a nevyžadují žádné další přístroje. Nejčastěji jsou dostupné v keramické variantě, která pomáhá zachovat kvalitu kávy. Dripper se nasadí na hrníček, vyplní papírovým filtrem (některé mají vlastní filtry například plastové) a může se začít přelévat káva, která překapává přímo do hrníčku. Mezi oblíbené značky dripperů patří japonské Hario, Chemex, Kalita Wave nebo Wilfa.
Stylový a malinký French press
Jednou z největších výhod, kromě dokonalé chuti kávy, je skladnost French Pressu, který je možné jednoduše schovat do skříňky po každém použití a nezabírá ani zdaleka tolik místa, jako i ten nejmenší kávovar. Jak název napovídá, s tímto pomocníkem na kávu přišla Francie, zde se mu však říká také cafetière. Poprvé se objevuje 1852, kdy se na první podobu objevuje žádost o patent. Dnes se používá zcela běžně a je jedním z kávových pomocníků u kterých je design jeho unikátní složkou.
K přípravě kávy není zapotřebí žádný filtr, ten je totiž již součástí a při “presování” kávy automaticky dochází k jejímu filtrování, zůstane tak dokonalé lahodná káva bez jediného zrnka. Stačí tedy French press nahřát teplou vodou, přidat kávu, zalít a nechat chvilku stát, aby se káva dokonale připravila, nakonec se stlačí malá rukojeť na horní straně a tím se přefiltruje káva a je připravena k nalití přímo do hrníčku. Mezi oblíbené značky patří Bialetti, BerlingerHaus, Espro nebo česká Tescoma.
Tradice a aroma: moka konvičky
Odkud vlastně moka pochází? Své zastání má v mnoha kulturách svým stylem přípravy jako jsou Turecko, Řecko a samozřejmě také Itálie nebo Francie. Příprava, která vyžaduje jemně namletá kávová zrna a horkou vodu byla nejdříve prováděna tradičně, v 19. století však přišla svým způsobem industrializace také to přípravy této lahodné kávy a vznikla nám první moka konvička.
Moka má jednoduchý princip – rozdělená je na dvě části, ve spodní je horká voda a jemně namletá káva, do horní se poté tlakem způsobeným vydávanou párou trubičkou filtruje káva, které se objevuje v podobě dokonale udělaného espressa se kterým může dál člověk dělat co se mu zachce. Dát si jej jen tak, udělat si latté nebo třeba smíchat s tonikem. Konvička je velice jednoduchá a může existovat v elektrické (dnes dokonce i bezdrátové) podobě nebo jako tradiční moka konvička, do které člověk jednoduše nalije předvařenou horkou vodu. Je možné najít hned několik oblíbených a cenově dostupných značek, jako jsou Pezzetti ItalExpress, Miss Moka, Bialetti, Lodos nebo DeLonghi a mnoho dalších, podle vlastních preferencí ceny a stylu provedení nebo materiálu.