SOUTĚŽ o pět audioknih z vydavatelství OneHotBook | Souteže.cz

SOUTĚŽ o pět audioknih z vydavatelství OneHotBook


Tajná historie

Co by dokázalo dohnat pět rozumně uvažujících lidí k vraždě?

 
Richardovi se na univerzitě podaří zařadit mezi elitní kroužek pěti studentů klasické řečtiny a užívá si idylu intelektuálního přátelství v uzavřené skupince. Následný rozklad sounáležitosti mu tedy připadá o to palčivější a pouští se do pátrání, co jej mohlo zapříčinit. Kdy se vlastně opojení životem a věděním proměnilo v natolik destruktivní síly, aby přimělo v podstatě sympatické hrdiny ke zločinu?
 
„Nepovažuji se za žádného zloducha. Kdykoliv čtu v novinách o spáchaných vraždách, pokaždé mě zaráží ta zatvrzelá, skoro až dojemná sebejistota, s níž všichni ti sérioví škrtiči, úchylní pedofilové a zvrácení zločinci všeho druhu odmítají rozpoznat zlo, které se v nich skrývá, a dokonce pociťují nutkání hlásit se k jistému falešnému pojetí slušnosti: ,Já jsem v podstatě velice slušný člověk.‘“​

  Serotonin

Šestačtyřicetiletý́ zemědělský inženýr Florent-Claude Labrouste se po rozchodu s partnerkou odebere na rodný́ venkov, kde bilancuje svůj život a vzpomíná na předchozí vztahy. Při životě ho udržují pouze antidepresiva, jež však mají nežádoucí vedlejší účinky – třeba impotenci. Sleduje vylidňování vesnic, propuštěné zaměstnance fabrik i zkrachovalé sedláky, kteří v zoufalství rozpoutají nepokoje. Všeprostupující beznaděj prosvětlují jen vzpomínky na dávnou lásku Camille, již vypravěč začne potajmu sledovat. Ale má taková existence ještě vůbec smysl…?

  Chirurg

„Nedokážu být ani rovnej, ani křivej. Můj život se rozlomil vejpůl a já už nečekám žádný pevný lano, který mě bude jistit.“

Chirurg v příhraniční nemocnici MUDr. Hynek Grábl se ocitl v mrtvém bodě a balancuje se svou neutěšenou profesní i osobní situací. Jeho kariéru špičkového odborníka na pražské klinice uťal opilecký karambol – a následky teď nese nejen on, ale i jeho věčně nespokojená žena, kterou už ani nedokáže mít rád, a dospívající děti, jež krizi intenzivně vnímají. Život ani rodinné finance nevykazují příznivou účetní bilanci a na horizontu zítřka číhají všechny symptomy krize středního věku. Hrdinova snaha nalézt východisko se ale dál podobá spíš jízdě na horské dráze a nejednou končí kocovinou. Pomůže mu, když najde vztah ke stárnoucím rodičům, pořídí si milenku nebo se přiměje odborně růst? Na operačním sále i mimo něj se většinou dá jen těžko poznat, kdo jakou hru hraje, kdo je vítěz, kdo poražený a kudy kam. Hynkovi často nezbývá než věřit, že se nepotopí na úplné dno.

  Kirké

Slavná kráska dnešníma očima

Když se narodila, neměli pro to, co byla, žádné pojmenování. Dali ji jméno Kirké a nazvali nymfou, protože měla být jako ty ostatní. Ale malá Kirké je jiná, protože nemá božskou moc. Trápí ji pošklebky sourozenců: k čemu je v říši bohů nymfa mluvící lidským hlasem?Teprve láska k člověku v ní probudí kouzelnou moc, která dokáže měnit lidi v bohy a bohy v netvory. Za trest ji Zeus vyžene na ostrov Aiaia, kde žije stovky let jen ve společnosti zvířat a nymf. Ke břehům připlouvají lodě plné námořníků, za jejichž násilí je Kirké začaruje v prasata. Když jednou dorazí i hrdina Odysseus, proměňuje se i samotná Kirké, která si konečně musí vybrat, kam vlastně patří. Do říše bohů, nebo světa smrtelníků? 

  Zlodějka knih

„Věřte mi. Já doopravdy dokážu být bezstarostná. Dokážu být přátelská. Příjemná. Přívětivá. Ale nechtějte po mně, abych byla hodná, to není moje parketa. Když nic, jsem aspoň spravedlivá,“ prohlašuje o sobě vypravěčka tohoto příběhu, jímž je sama Smrt. „Budu vám povídat o jedné z těch, kdo dokážou neustále přežívat – odbornice na zůstávání. Jen jeden z té malé knihovny příběhů, které s sebou nosím. Každý z nich je pokus přesvědčit mě, že vy a vaše lidské existence za něco stojíte.“ A vy poslouchejte, abyste zjistili, co osudy Zlodějky knih neboli Liesel Memingerové – dívky, která v Německu pod nadvládou Adolfa Hitlera putuje ke svým pěstounům a snaží se v rostoucím chaosu a zmaru najít nějaký smysl – prozradí o lidech vám.Podle románu vznikla rovněž filmová adaptace (režie Brian Percival, 2013) s Geoffrey Rushem a Emily Watson v hlavních rolích.

   
Chcete-li vyhrát jednu z pěti audioknih z vydavatelství OneHotBook, odpovězte e-mailem na soutěžní otázku a staňte se fanoušky portálu Chrudimka.cz na Facebooku.

Výherci budou kontaktováni nejpozději do 3 dnů po ukončení soutěže e-mailem.

Ceny v soutěži

  • 1. místo: jednu z pěti audioknih z vydavatelství OneHotBook v hodnotě 1800 Kč

Tato soutěž již byla ukončena :-(

Informace o soutěži

Termín soutěže
18. 11. 2019 – 18. 12. 2019
Pořadatel soutěže
Chrudimka.cz
Chrudimka.cz
Průmyslová 190
Chrudim 537 01

redakce@chrudimka.cz
--
Odkaz na soutěž
https://www.chrudimka.cz/soutez-oneh…
Soutěžní kategorie
Ostatní

Podobné soutěže

Pochlubte se na Facebooku

Doporučte tuto soutěž přátelům