SOUTĚŽ o čtyři knižní novinky z Nakladatelství KAZDA | Souteže.cz

SOUTĚŽ o čtyři knižní novinky z Nakladatelství KAZDA

Termín soutěže 16. 12. 2020 – 16. 1. 2021 

Děti lesa – Dva vlci na cestě za svobodou

Ulisse a Achille jsou dvě vlčata, která se krátce po sobě našla opuštěná v lese, každé na jiném místě. Obě byla převezena do záchranné stanice v italských Apeninách, kde o ně bude dobře postaráno. Vlci by tu měli prožít celý život, protože pokud vyrůstají v blízkosti člověka, neosvojí si zákony smečky a bez nich v přírodě nedokážou přežít. Jenže Elisa to vidí jinak a se svými kolegy ze stanice usiluje o to, aby vlci mohli být navráceni do svého přirozeného prostředí, kam patří a kde mají ještě šanci uspět. Jak tedy k vlkům přistupovat, aby si nezvykli na lidi, byli schopní si sami obstarat potravu a třeba se i začlenili do jiné smečky?Giuseppe Festa sleduje pohnutý osud obou vlků a dramatické úsilí vypustit je na svobodu, poutavě přibližuje tato fascinující zvířata a opěvuje kouzlo přírody, od níž jsme se tolik vzdálili. Vše přitom líčí s porozuměním a respektem.

  Poznáte ptáky našich zahrad?

Pozorujte a určujte celkem 100 druhů ptákůSýkoru koňadru, vrabce domácího a kosa černého zahlédnete na zahradě nejčastěji. Věděli jste ale, že se u krmítka ráda zastaví i sýkora babka? Anebo že budníčka menšího přilákáte, pokud na zahradě zasadíte vrbu?

  • 100 druhů ptáků: pravidelní návštěvníci, zimní hosté i ptáci, kteří nad zahradou pouze přeletí, a jejich znaky, výskyt a zajimavosti o každém z nich
  • více než 400 fotografií a ilustrací: několik vyobrazení u každého druhu
  • tipy pro vaši zahradu: rostliny lákavé pro ptáky, hnízdní příležitosti, vhodné krmivo a rady, jak pozorovat jednotlivé druhy

    Les nemlčí

Jak si lišky a jedle dávají dobrou nocVěděli jste, že houby dokážou klást léčky? Nebo že ryby lžou? Nejen my lidé máme sklony k přehánění a nepravdám. Zvířata jsou mnohem nápaditější, jedná-li se například o to, jak získat partnera či partnerku. Etoložka Madlen Ziegeová nás zve do fascinujícího světa, v němž potkáme chameleonské rostliny, pavouky mávající lasem, ryby praktikující rybolov, ptáky, co tančí, a králíky, kteří stavějí navoněné ploty. Ukazuje nám přitom, že řeč přírody nám může pomáhat v každodenním životě – ať už jako inspirace, jak flirtovat, či jako návod, jak urovnat spory se sousedy.

      Propletený život

Čím více toho o houbách víme, tím méně toho bez nich dává smysl.Neřadí se ani k rostlinám, ani k živočichům. Prorůstají půdou, poletují ve vzduchu a žijí i v našem těle. Vzrůstem sahají od mikroskopických tvorečků po největší známé organismy na světě. Stály u zrodu života na souši, dokážou přežít v otevřeném kosmu a libují si v radioaktivním záření. A vlastně na nich větší či menší měrou závisí veškerý život na Zemi.Jsou to organismy, které nás nepřestávají překvapovat. Sice nemají mozek, ale se šokující přesností zvládnou řešit problémy i ovlivňovat chování živočichů. Prostřednictvím chleba, alkoholu i život zachraňujících léků se nesmazatelně podepsaly na podobě lidské kultury a nedávné výzkumy potvrdily, že jejich psychoaktivní vlastnosti ulevují od řady duševních obtíží. Na jejich schopnosti rozkládat plasty, výbušniny, pesticidy i surovou ropu stavějí nejnovější průlomové technologie a objev, že pod povrchem propojují rostliny do podzemních sítí — „lesního internetu“ —, převrací naše chápání ekosystémů. Přesto více než devadesát procent druhů hub dosud nebylo zdokumentováno.

 
Chcete-li vyhrát jednu ze čtyř knižních novinek z Nakladatelství KAZDA, odpovězte e-mailem na soutěžní otázky a staňte se fanoušky některé z našich sociálních sítí FacebookuTwitteru či Instagramu.

Výherci budou kontaktováni nejpozději do 3 dnů po ukončení soutěže e-mailem.

Ceny v soutěži

  • 1. místo: jednu ze čtyř knižních novinek z Nakladatelství KAZDA v hodnotě 3600 Kč

Tato soutěž již byla ukončena :-(

Informace o soutěži

Termín soutěže
16. 12. 2020 – 16. 1. 2021
Pořadatel soutěže
Chrudimka.cz
Chrudimka.cz
Průmyslová 190
Chrudim 537 01

redakce@chrudimka.cz
--
Odkaz na soutěž
https://www.chrudimka.cz/soutez-kazd…
Soutěžní kategorie
Ostatní

Podobné soutěže

Pochlubte se na Facebooku

Doporučte tuto soutěž přátelům