SOUTĚŽ o pět audioknih vydavatelství OneHotBook | Souteže.cz

SOUTĚŽ o pět audioknih vydavatelství OneHotBook

Termín soutěže 19. 4.–19. 5. 2023

Bílý pramen

V německém názvu Aše se připomíná popel. Její předurčení se málem naplnilo, ale naděje žije dál…V nejzápadnějším výběžku našeho státu, který se k českému území přidružil jako jeden z posledních cípů, odjakživa hospodařili téměř výlučně sudetští Němci. Pro Čechy z nížin byl příliš drsný. Hedvika Wunderlich z obce Wernersreuth – dnešního Vernéřova u Aše – ho přesto miluje s vroucností dospívající dívky, jelikož přes veškeré ambice cítí, že krajinu dětství zradit nelze. Nadaná dívka si sice ve snaze dát sbohem vesnické malosti troufá jako žádná jiná žena z jejich statkářského rodu, ale právě svou zaťatostí si koleduje o potíže. A v čem ji nepřibrzdí truchlivě patriarchální poměry, odtažitý otec i nevhodný ženich, to posléze dokoná dubová palice velkých dějin mezi osudovými léty 1914 a 1945. Palice, která si obzvlášť zasedla na obyčejné lidi a roztlouká jejich naděje bez ohledu na to, nakolik se sami provinili touhou žít líp. Působivě syrová prvotina ašské rodačky vzdává hold rodné hroudě i lidem, kteří bývali její solí. Tak málo se tady dá získat – a tolik ztratit, ale jedině úcta k historické paměti to snad konečně změní.

 Neděle odpoledne

Rodina je prý základ státu. Jenže co tají ve skříni?Podle jména měl být Teodor pro postarší rodiče „boží dar“, ale z jeho zpovědi plyne, že se na něj nebesa soustavně šklebí. Desetiletý hoch poznamenaný v obličeji a zvláštní v potřebách nevychází z bohnického paneláku a učí se pouze s podivínskou matkou, která volné chvilky zasvětila blahu náboženské sekty. Utahaný submisivní otec-vědátor jako by s nimi duchem ani nebyl – navíc neděli co neděli odpoledne kamsi záhadně mizí. Proč, o tom se nemluví, jelikož v českých domácnostech jsou přece osudové křivdy tabu. Výsledkem ubíjejícího odchovu je smutné dítě zoufale strádající neláskou. Když se pak Teo pod tlakem puberty vzepře neméně zarytými činy i slovy, „macatka“ a „ocet“ už s jeho pokřivenou životní dráhou lúzra moc nenadělají. Bludný kruh se uzavírá… Jakého kostlivce měli Šimáčkovi ve skříni a zda zbývá aspoň jiskřička naděje, posléze vypoví hlasy zbylých dvou aktérů truchlohry.

 Vúdúlínek

Na jménu prý nesejde. Jenže zrovna jeho svedlo z cesty…Neposlušný Budulínek je proti němu břídil! Nalezenec, kterého se v pohádkovém Krachlese ujali panovačná jezinka Blbule a uťápnutý hejkal Blboul, je totiž zlobidlo přímo ukrutné. Místní strašidla děsí už od kolébky, jelikož popletený lesní matrikář mu zkomolil jméno v duchu vúdú – takže se to s černookým klukem veze jako „nomen omen“, až jsou z toho jeleni úplně všichni. Předurčení nutí Vúdúlínka mučit sousedy, aniž sám chce, načež vlkům vypadávají zuby, ryby létají nad hladinou a křen schne, sotva ho vidí. Zlo je náramný prevít. Rodí se potají jako pšouk a sílí úměrně tomu, jak svého nositele vylučuje ze slušné společnosti. Neměl by to tedy vyvrženec dát světu pořádně sežrat a stát se mizerou, co nakonec zastraší i sám sebe? Nebo se v téhle divočině najde odvážná duše, která ho přiměje poslat veškeré zlobení po vodě do nenávratna?

 Skutečná cesta ven

„Bylo mi třináct a prvně v životě jsem měl pouta a ruce za zády.“Předsudky, rasismus, šikana a divoká devadesátá léta. Novinář Patrik Banga vyrůstal v romské komunitě na pražském Žižkově, kde lidé se stejnými kořeny sdíleli dlouho do noci radost ze skvělé hudby, ale také neutěšené existenční podmínky a násilí, které člověka provázelo, i když se mu vyhýbal. Žít na takovém místě znamenalo dostat nálepku nepřizpůsobivého a cesta ven se zvlášť v dobách společenské transformace, kdy empatie k Romům chyběla v médiích i mezi lidmi, hledala těžko. Někdy však mohla vést i dost nečekanými směry – přes práci v organizaci Sananim až k humanitární misi na území bývalé Jugoslávie.Autorovo osobní vyprávění provázejí písně kapely Trio Romano, kde si vedle Petra Horváta zahráli i bratři Patrik a Gyulla Bangovi.

 I’m Your Man: Život Leonarda Cohena

„Když mi řekli, že jsem kohen, věřil jsem tomu. Nebral jsem to jako bezvýznamnou informaci.“Biografie literáta a písničkáře, jehož židovské příjmení („kněz“) předurčilo promlouvat k druhým v zájmu spásy, představuje světoznámého bludného Kanaďana v celé jeho nádherné složitosti. Uznávaná britská publicistka s ním hovořila v letech, kdy Cohenovi po zpronevěře manažerky nezbylo než si znovu vydělat na penzi celosvětovými turné – tak jsme ho na prahu osmdesátky přivítali i v Praze, kde nám zpíval vkleče s fedorou na hrudi. Simmonsová zachycuje zpověď perfekcionisty zmítaného depresemi, které zaháněl samoléčbou v podobě písní, sexu, drog a zenu. Líčí konflikty vryté do jednotlivých knih i alb, jeho přechod od kytary k syntetizátoru i soužití s múzami od Marianne a Suzanne až po Anjani, aniž se uchyluje k bulvárnostem. Výsledkem je svědectví o proměnách barda, jež pronikavostí vhledu překoná všechny jeho dosavadní česky vydané portréty sepsané muži. Snad právě proto, že zde se Cohen svěřil té, jíž odedávna modelově zpíval: ženě naladěné na jeho úsilí dobrat se v životě harmonie.

 
Chcete-li vyhrát jednu z pěti audioknih vydavatelství OneHotBook, odpovězte e-mailem na soutěžní otázky a staňte se fanoušky či sledujte některou z našich soc. sítí Facebook | Instagram.

Výherci budou kontaktováni nejpozději do 3 dnů po ukončení soutěže e-mailem.

Ceny v soutěži

  • 1. místo: jednu z pěti audioknih vydavatelství OneHotBook v hodnotě 2000 Kč

Tato soutěž již byla ukončena :-(

Informace o soutěži

Termín soutěže
19. 4. 2023 – 19. 5. 2023
Pořadatel soutěže
Chrudimka.cz
Chrudimka.cz
Průmyslová 190
Chrudim 537 01

redakce@chrudimka.cz
--
Odkaz na soutěž
https://www.chrudimka.cz/soutez-oneh…
Soutěžní kategorie
Ostatní

Podobné soutěže

Pochlubte se na Facebooku

Doporučte tuto soutěž přátelům